”Var du än parkerar din camper så är det en fantastisk plats”

”Från början hade jag inte ens en riktig kamera utan jobbade med mobilen”, berättar Malin Fränberg. Att ta sig fram som content creator var inte helt enkelt och Malin tog alla möjliga uppdrag för att få det att gå runt. Men att bli sin egen arbetsgivare är inget som hon ångrat, det handlade om att följa sitt hjärta. ”Jag kom till en punkt i livet då jag kände mig trött och utarbetad och behövde göra något annat. Så jag sa upp mig från mitt jobb och bestämde mig för att flytta till Australien.”

Det var ett välkommet byte av livsstil och det var också i Australien som Malin upptäckte surfen. ”Jag hade testat litegrann tidigare men det var i Australien som jag lärde mig att surfa på riktigt. Där och då bestämde jag mig för att jag skulle ha hundra surfdagar om året när jag flyttade hem igen. Och det har jag haft sedan dess.”

I dag driver Malin ett digitalt contentföretag baserat i Stockholm tillsammans med partnern Philip Nordin. Malin är utbildad kock, matkreatör och fotograf. Philip är filmare och fotograf. ”Vi jobbar mest med outdoorbranschen och med mat. Vi skapar visuella upplevelser, rörligt och foto, där vi försöker göra stories som förmedlar en känsla”, berättar Philip.

Arbetet som content creator är mer som en livsstil. Arbete och fritid flyter ihop, på gott och ont. Men det skapar samtidigt möjligheter att kunna göra de saker man vill, säger Malin. Som att resa och surfa. Ett av drömjobben som hon och Philip gjort tillsammans var en roadtrip till Lofoten förra hösten, ett samarbete med KnowledgeCotton Apparel. ”Här fick vi möjlighet att kombinera två av våra stora passioner i livet; surf och mat. Vi åkte till en av världens coolaste platser där vi surfade, lagade mat och hikade i två veckor.”

Planen var att åka till Island men på grund av covidreglerna blev det Lofoten istället. Paret packade sin lilla campingvan med mat, kläder, surfbrädor och sin hund Bibi och gav sig iväg de 1 384 kilometerna norrut från Stockholm upp till Lofoten i Nordnorge. Malin hade besökt Lofoten tidigare men för Philip var det första gången.

”Jag tyckte att det var helt sjukt, som en annan värld. Fantastiska vyer var man än tittade. Man ville bara ta in allt – flyga drönare hela tiden”, skrattar Philip.

”När vi kom dit hade vi 20 grader och sol. Det hör verkligen inte till vanligheterna däruppe. Vi hade två jättefina sommardagar, sen ösregn, blåst och hagel”, berättar Malin.

Med sitt bildmaterial från Lofoten vill Malin och Philip förmedla storslagenheten i den nordiska naturen. Att allt är så fritt och tillgängligt, det ligger bara där och väntar på dig. Det ger en känsla av närhet till naturen, menar de.

”Här uppe är allt väldigt minimalistiskt. Man behöver inte ha så mycket grejer med sig. Det är verkligen det enkla livet med en camper. Du bara stannar och sover över var som helst längs vägen. Tvättar dig i de iskalla strömmarna. Var du än parkerar så är det en fantastisk plats.”

Samarbetet med KnowledgeCotton Apparel har pågått under drygt två år. Det har vuxit successivt och en anledning till att relationen fungerar så bra är det stora förtroende de får som kreatörer. ”Knowledge är lätta att jobba med. De hakar ofta på och vill göra kul saker tillsammans. Det är mycket glädje och kreativitet där vi får stor frihet att forma våra idéer.”

”Det är ett medvetet företag som går i bräschen och de är kända för sin hållbarhetsprofil. Men det känns också som att folk tänker på dem som snälla och autentiska. De har en hög trovärdighet. Själv älskar jag Knowledge kläder, jag går i kläderna hela tiden. Både för att jag tycker de är snygga men också för att jag vet att de är schyssta”, säger Philip.

För Malin och Philip är det viktigt att ta ansvar och tänka hållbart. Det är ingen speciell profil som de har utan något de försöker göra till en del av sin vardag.

”Vi köper mycket second hand och ekologiskt så ofta vi kan. Men framförallt strävar vi efter att konsumera mindre. Sedan har det blivit så att vi jobbar mycket med företag som har en stark hållbarhetsprofil. Även när det kommer till mat så handlar det nästan bara om ekologiskt och vegetariskt. Vi skulle definitivt inte jobba med ett varumärke som inte tar ansvar eller som känns fel för oss.” 

Den stora utmaningen är flyget, menar de. Vill man surfa så måste man ta sig till olika platser. Men för att minimera flygresorna så håller de sig mest i Europa och när de reser så stannar de borta länge. Den stora friheten att kunna jobba var man vill och när man vill är en viktig drivkraft för paret. Men också att ha roligt.

”Vi tycker båda mycket om vårt jobb så vi håller oss sysselsatta. Vi har haft förmånen att nästan bara få göra grejer som vi tycker kul. Då blir det dessutom bättre.”

När det kommer till contentproduktion så strävar Malin och Philip alltid efter att skapa något som känns äkta.

”Vi försöker att vara så autentiska som möjligt i det vi gör. När vi använder statister så är det inte den där perfekta modellen vi är ute efter utan det är ofta vänner och folk vi känner, som gör att det blir verklighetstroget. Det är också lättare för oss att jobba med människor som delar vårt synsätt och som vi lätt kan kommunicera med. Samtidigt är det just autenticiteten som är det svåra. Folk frågar ofta de hur de ska agera och posera men vi säger bara åt dem att hänga med och vara sig själva så blir det bra. Det märks direkt när man gör saker ’på riktigt’, som i alla Knowledge-filmer vi gjort. Det syns i materialet.”

Innan vi avslutar vårt samtal avslöjar Malin och Philip att de har fler kul grejer på gång tillsammans med Knowledge.

”Exakt vad det blir får vi återkomma till men tanken är att det ska bli lite mer sommarprofil, city och festglada människor den här gången.”