Vår story

Vår story

En tro på att förändra världen

För 50 år sedan hade min pappa en dröm om att förändra textilindustrin i grunden. När jag blickar tillbaka inser jag hur hopplöst före sin tid han var. Saker som miljöansvar och att bry sig om arbetsvillkoren för textilarbetare och bomullsodlare var inte vanligt på den tiden. Men hans värderingar skapade en affärsmodell som många avundas idag. Allt tack vare en tro på att vi faktiskt kan göra skillnad.

Jag lärde mig tidigt att skillnaden mellan en bra och en dålig verksamhet inte har något med omsättning eller vinst att göra. Det handlar om en genuin vilja att göra världen till en bättre plats. Jag lärde mig att kvalitet måste få ta tid, att det är mödan värt. Genom att hela tiden lära sig nya saker och ständigt förbättra det man gör kan man göra skillnad på riktigt.

När vi startade KnowledgeCotton Apparel var det ingen som riktigt förstod konceptet. Många skakade på huvudet och undrade vad vi höll på med. Ekologiska herrkläder skulle väl aldrig gå hem hos konsumenterna? Självförtroendet fick sig en törn och det var inte alltid lätt att hålla modet uppe. Men jag och mina vänner hade en gemensam dröm som vi vägrade släppa taget om. I stället för att ge upp bestämde vi oss för att visa världen vad vi kunde åstadkomma – tillsammans.

Sedan dess har saker och ting förändrats. Fler och fler vänder ryggen åt billiga, massproducerade varor och man ställer allt högre krav på hållbarhet och ansvarstagande. De värderingar som vi haft och talat om i över 50 år är helt plötsligt på allas läppar – vi är inte längre ensamma.

På KnowledgeCotton Apparel är vi övertygade om att samarbete är nyckeln till framgång. Kanske kommer det från vårt skandinaviska arv – närheten till naturen, de hårda förhållandena och den ständiga kampen för att överleva. Utan att hjälpas åt hade vi inte varit här i dag. Vi tror på jämställdhet, rättvisa och respekt. Att alla har ett ansvar för framtiden och att vi tillsammans kan förändra världen. Vi måste bara tro på det.

Mads Mørup, grundare och CEO

The spirit of '69

Engagemanget. Rörelsen. Magin. Tron på att vi kan förändra världen tillsammans. Precis så minns vi tidsandan från 1969. Det var en tid då människor gick samman och skapade något nytt. Något vackert och levande som stod i kontrast till de gamla idéerna.

Vi lever återigen i förändringarnas tid. I en tid då så mycket står på spel. Men också i en tid då möjligheten att göra skillnad kanske är större än någonsin. Vårt vägval nu är avgörande.

Men vi känner något i luften. Det finns en rörelse, en vilja att agera. En tro på en bättre framtid. Precis som det gjorde för 50 år sedan. Woodstock. Månlandningen. Stonewallupproret. Känslan av att vi faktiskt kan förändra världen tillsammans.

Det är ingen tillfällighet att KnowledgeCotton Apparel föddes ur 196 års tidsanda. Ända från början hade familjeföretaget ett annorlunda sätt att se på saker och ting. Ett annorlunda sätt att förhålla sig till branschen, bönderna, producenterna och konsumenterna.

50 år av innovation har skapat en helt unik företagsanda. Värderingar byggda på respekt och en strävan efter att hela tiden lära sig mer och utveckla nya idéer. Det ligger i vårt DNA att vilja gå före och visa vägen. Vi vill stå upp för det vi tror på och påverka modeindustrin i rätt riktning.

Kanske är det nu som mänskligheten återigen förenar sig och tar klivet mot en bättre värld? Kanske är vår samtid det nya 1969? Vi tror på att det kan vara så. Och vår femtioåriga historia visar att vi kommer att göra allt i vår makt för att få den tron att bli verklighet.

Våra tre grundpelare

Vår filosofi vilar på tre grundpelare som visar vägen i vårt arbete: sträva efter kunskap, vilja att agera och förmåga att visa respekt.

Sträva efter kunskap
Vi letar ständigt efter nya sätt att minimera vår påverkan på miljön. Vår nyfikenhet gör att vi alltid är öppna för nya innovationer. Vi stannar aldrig upp utan siktar hela tiden framåt med målet att nå ny kunskap som hjälper oss att göra skillnad.

Vilja att agera
Ord kan inspirera. Men det är endast genom att agera som vi kan förändra världen. Därför vill vi bryta mot gamla normer och välkomnar förändring. Varje dag använder vi vår kunskap för att aktivt försöka förändra såväl vår egen verksamhet som hela modeindustrin.

Förmåga att visa respekt
Våra värderingar bygger på respekt för planeten och för alla som lever på den. Vi tar största möjliga ansvar för såväl mänskliga resurser som för
naturresurser. Vår mission är att se till att planeten är i bästa möjliga skick när det är dags att lämna över den till framtida generationer.

World of Knowledge

World of Knowledge